34 | zelf binnenwerk ontwerpen
Wil je toch liever zélf een ontwerp maken? Dat kan! Lever dan een drukklaar PDF-bestand aan.
Het correct aanleveren van een ontwerp is best lastig. Daarom bieden wij een voordelige ontwerp-service op basis van ‘templates’. Wil je meer vrijheid en zelf een ontwerp maken? Dat kan! Lever dan een printklaar pdf-bestand aan dat voldoet aan de aanlevervoorwaarden. Wij kunnen aan een pdf namelijk niets meer veranderen. Reken op een doorlooptijd van 2 werkdagen voor het nakijken van jouw ontwerp.
Te moeilijk? Geen probleem, kies dan voor onze ontwerp-service.
OPDRACHT | Maak zelf een ontwerp
- Gebruik eigen software. Je kunt in principe alle software gebruiken – al is InDesign natuurlijk wel het handigst – en vanuit dat programma een pdf maken.
- Controleer de aanlevervoorwaarden. Deze eisen omtrent resolutie, marge etc hebben een functie.
- Maak er een PDF van. Zorg dat je ontwerp helemaal printklaar is, want wij kunnen NIETS aan een pdf veranderen.
- Alles compleet? Dan is het tijd om bestanden aan te leveren.
- Wij checken het voor je. Als jouw bestanden niet aan de aanlevervoorwaarden voldoen krijg je instructies om het te verbeteren.
Ontwerp via Word
Wil je zelf jouw binnenwerk in Word maken? Dit is op zich mogelijk, maar je zal waarschijnlijk tegen de volgende problemen oplopen:
- Afmetingen | In Word is het lastiger om nauwkeurig te werken en bijvoorbeeld het exacte midden (voor de rugtekst) te vinden.
- Kleur | Word heeft helaas wel wat beperkingen qua colormanagement (alles in RGB, geen CMYK of PMS). Het is daardoor minder geschikt voor het aanleveren van offset drukwerk. Daarvoor heb je echt een goed grafisch pakket zoals InDesign nodig.
Een goed begin is het halve werk. Wie niet in de juiste volgorde werkt, moet achteraf honderden pagina’s aanpassen. Begin dus bij de basis:
- Paginaformaat | Pas dit eerst aan. Klinkt als een open deur, maar als je een A5-boekje wil, stel het paginaformaat dan ook in op A5. (Word —> pagina-indeling —> formaat)
- Marges | Gebruik in Word de functie “wisselende marges”, want even en oneven pagina’s verschillen. (Word –> pagina-indeling —> marges —> aangepaste marges —> marges spiegelen)
- Paginanummers | Maak deze onderdeel van het ontwerp, dus denk na over positie, kleur en lettertype. (Word —> invoegen —> paginanummer)
Ontwerp via InDesign
Wil je écht alle vrijheid qua vormgeving? Ontwerp het boek dan in InDesign en zet het daarna om naar PDF.
Voor hobby-auteurs is InDesign een vrij dure optie, maar professionele ontwerpers werken er meestal wel mee. Nooit eerder met InDesign gewerkt? Probeer het dan niet met je boek als eerste project. Te gecompliceerd. Maar ook ervaren ontwerpers maken fouten. Let hier dus even extra op, want dit zijn de 4 meest gemaakte fouten in InDesign:
- Alineastijlen | Gebruik dat knopje. Zo voorkom je slordige verschillen in fontsize én kun je automatisch een inhoudsopgave genereren.
- Foutmeldingen | Negeer dat irritante rode preflight-stipje nooit. Het betreft 9 van de 10 keer storende fouten die je helaas niet meteen ziet, zoals een fontfout of overlopende tekst.
- Ontbrekende afbeeldingen | “Maar ik zie hem toch?” Nee. Je ziet een preview. Controleer altijd of je afbeeldingen correct zijn gekoppeld, anders worden ze op lage resolutie geprint.
- PDF | Standaard exporteert InDesign zonder afloop. Je geeft de afloop aan bij de documentinstellingen, maar bij het exporteren naar PDF moet je daar opnieuw je afloop aangeven.
Snijmarge
Ook 100% nauwkeurig afwerken is onmogelijk.
Zorg dat tekst en logo’s minimaal 3 mm van de snijrand af staan. Het moet óf 3 mm overlappen óf 3 mm ervan af staan (dus met afloop is dat 6 mm van de documentrand). Dat geldt niet alleen voor foto’s, maar ook voor achtergronden, kaders, etc.
Afloop
Printen tot aan de rand van de pagina? Om witte randjes te voorkomen hebben we 3 mm afloop nodig.
100% nauwkeurig snijden is niet mogelijk. Voor aflopend drukwerk (dus tot de rand van het papier) maken we een afdruk die rondom 3 mm te groot is. Dit noemen we de afloop. Gebruik géén kader, maar laat achtergronden en foto’s doorlopen op de afloop. Die extra 3 mm wordt na het drukken weggesneden. Geen afloop? Dan loop je het risico dat je witte randen ziet na het snijden en wordt het bestand afgekeurd.
- 148×148 mm —> aanleveren 154×154 mm
- 210×148 mm —> aanleveren 216×154 mm
- 190×190 mm —> aanleveren 196×196 mm
- 170×240 mm —> aanleveren 176×246 mm
- 200×280 mm —> aanleveren 206×286 mm
CMYK OF RGB
Full color drukwerk en printwerk wordt opgebouwd uit CMYK (cyaan-magenta-yellow-kali).
Jouw oog en beeldscherm zien een andere kleursoort: RGB (rood-groen-blauw). Wie drukwerk in RGB aanlevert kan kleurafwijkingen verwachten. Programma’s van Microsoft (o.a. Word) werken altijd met RGB-kleuren en zullen dus een kleurafwijking geven.
LETTERTYPE
Het lettertype(of ‘font’) moet ook aangeleverd worden.
Het lettertype(of ‘font’) moet ook aangeleverd worden. Veel mensen weten niet dat lettertypes NIET standaard in jouw pdf-bestand meegeleverd worden. Als deze niet in het pdf-bestand “embedded” zijn, ontstaan problemen doordat tekst onbedoeld wordt vervangen. Je ziet dit pas als de bestanden worden geopend op een andere computer. Dat kan zich beperken tot slechts enkele tekens in een tekst en is voor ons moeilijk te controleren. Zorg daarom dat je het lettertype insluit in het bestand. Dit is in de meeste programma’s een optie die je aan kunt vinken op het moment dat je de pdf maakt.
RESOLUTIE
Als je ervoor kiest om eigen afbeeldingen te gebruiken in jouw boek, zorg dan voor goede JPG-bestanden met een resolutie van 300 DPI (Dots Per Inch) op ware grootte. [ lees meer… ]
PDF MAKEN
Door het ontwerp – als je klaar bent – even om te zetten met pdf programma voorkom je verspringen en andere fouten. In de meeste softwarepakketten kun je bestanden opslaan of exporteren als pdf. Als die optie ontbreekt kun je gebruikmaken van PDF995 (gratis):
- Download en installeer het gratis programma (zowel de PDF995-printerdriver als de free converter).
- Ga naar “afdrukken”. Je vindt de pdf-driver tussen de printers.
- Stel de specs goed in (papierformaat + afloop, resolutie 300 dpi en fonts embedded).
- Als je op afdrukken klikt, maakt de PDF995-driver een pdf in plaats van een printje.
Voorkom teleurstellingen en kijk de pdf goed na. Zorg dat alles klopt, want wij kunnen niets veranderen in een pdf. Is een pdf maken te moeilijk? Kies dan voor onze ontwerpservice.