Stap 1 
boekplan

GASTBLOG | Writers block voorkomen

 

Hoe voorkom je een writers block? Gastblogger & schrijfcoach Marja van Rossum geeft 5 handige tips.  

Hoe voorkom je een writers block?  Vastlopen bij het schrijven, het overkomt beginnende én professionele schrijvers. Een tijdje geleden gebeurde het mij ook! Ik had me aangemeld voor een blogchallenge omdat ik wel eens wilde ervaren wat zo’n stok achter de deur voor mij zou doen. Het was een traject van dertig dagen, goed te overzien. Maar na twee weken bleef mijn schrijfblok blanco en knipperde mijn cursor stilletjes als ik wilde schrijven aan een blogopdracht.

WRITERS BLOCK

Het was net een soort helling waar ik langzaam afgleed. Maar het proces stoppen lukte op dat moment niet meer. De opdrachten waren voor mij zo dwingend dat ik geen blogwoord meer op papier kreeg. Echt een vreemde gewaarwording, want hoewel ik geen snelle schrijver ben vloeien mijn eerste versies meestal vlot uit de pen.

TIJD

Het gaf me een gevoel van falen. Gelukkig leed mijn andere schrijfwerk er niet onder, en omdat ik wist wat je aan een writers block kunt doen, kwam ik er ook weer van af. Al duurde dat langer dan ik had kunnen denken. Het had best even tijd nodig.

VIJF TIPS

Vastlopen bij het schrijven: ik wens het niemand toe. En omdat voorkomen altijd beter is dan genezen deel ik graag vijf tips waarmee je een writers block voorkomt.

1. Maak een goed overzicht van je werk

Waarmee ben je bezig? Met het maken van een raamwerk kan je jouw verhaal op hoofdlijnen uitzetten. Voordeel hiervan is dat je in één oogopslag kunt zien waar je aan kunt werken, en dat je kunt kiezen. Begin met een klus die je aanspreekt: dat kan ook prima de spannendste scene in je verhaal zijn.

2. Tijdig even afstand nemen

Af en toe een dag vrij nemen om je hoofd helemaal leeg te maken kan echt geen kwaad. Deze methode heb ik zelf gebruikt om uit het writers block te raken. Doordat ik mezelf toestond om gewoon even niet aan de blogs te werken kwam er weer ruimte om er met plezier aan te werken.

3. Tussendoor iets anders schrijven

Louis Stiller adviseert in zijn Grote schrijf-doe-boek bijvoorbeeld om een lijstje te maken met kleine alledaagse bezigheden en die te laten uitvoeren door je verhaalpersonage. Mijn ervaring daarmee is heel positief. Omdat ik die bezigheden door en door ken hoefde ik er nauwelijks over na te denken. En een keer was er een mooie bijvangst: ik leerde mijn personage beter kennen omdat ik ontdekte dat hij het eigenlijk wel fijn vond met zijn handen in het warme afwaswater.

4. Leg de lat niet te hoog

Het is maar weinig schrijvers gegeven om in een keer perfecte zinnen te schrijven. Vertel gewoon wat je wilt vertellen, zorg dat je daar blij van wordt. Vervolgens plan je op een later moment tijd in om te herschrijven.

5. Stop met schrijven terwijl je nog ideeën hebt

Dan heb je meteen een goede opstap voor je volgende schrijfsessie.

GASTBLOGGER MARJA VAN ROSSUM

EDITOR | Marja van Rossum

Marja van Rossum van Schrijven in Delft is onderdeel van ons dreamteam en schreef het boek Schrijfstarters. In 2009 volgde ze de Docenten Opleiding Creatief Schrijven en sindsdien geeft ze met veel plezier schrijflessen en workshops creatief schrijven aan jong en oud. ‘Ik heb een mooi vak, dat ook nog eens goed aansluit bij mijn andere vakgebied: filosoferen.’ Deze professionele schrijfdocent leert je lef te hebben, laat zien welke technieken effectief werken en laat je ervaren hoe je door te schrijven beter wordt in schrijven. ‘Misschien ga je niet meteen dat boek schrijven, dat je zo graag in handen wilt hebben. Maar met een goede begeleiding kom je een heel eind!’