Stap 1 
boekplan

GASTBLOG | Video & boeklancering

 

Gastblogger & videograaf Aletta Armee heeft een duidelijke visie op de ultieme boeklancering: met video natuurlijk!

 

 

DE ULTIEME BOEKLANCERING BEGINT MET EEN BOEKTRAILER

Fotograaf en videograaf Aletta Armee wil jullie graag wat meer vertellen over haar visie op de ultieme boeklancering: “In mijn beleving is dat met alle toeters en bellen. Je hebt lang gewerkt naar het moment, dat je boek eindelijk klaar is. Dan mag ook iedereen weten dat je boek er is. Tegenwoordig speelt social media daar een belangrijke rol bij. Hoe kun je je boek dan beter presenteren dan met een te gekke boektrailer?”

EEN BOEKTRAILER VAN JE BOEK

Een boektrailer is een beknopte weergave van je boek en vertelt de kijker net genoeg om zijn nieuwsgierigheid te wekken voor jouw boek. Veel mensen zijn visueel ingesteld en video’s zijn op dit moment de meest krachtige vorm van online communicatie. Met een boektrailer van je boek vergroot je dus jouw lezerspubliek. Je kunt je bereik en verkoop vele malen groter maken, door je boektrailer te publiceren op de verschillende social media platformen, waaronder YouTube.

Uit onderzoek is gebleken dat de klikfrequentie bij video vele malen hoger ligt dan bij een eenvoudige afbeelding. Daarnaast kun je in een video van 1 minuut je boek presenteren, terwijl het lezen van een achterflap of synopsis iemand meer tijd kost. Ik zou dat, bijvoorbeeld, meerdere keren moeten lezen om precies te begrijpen waar het over gaat. Bij een video met de juiste fragmenten (afbeeldingen of video), tekst en muziek is dat niet nodig. Dan kan ik heel snel een beeld vormen en besluiten om het boek te gaan lezen.

BIOSCOOPTRAILER

Zie het als een trailer van een nieuwe bioscoopfilm. Deze duurt doorgaans 3 tot 4 minuten. Je ziet de hoofdpersonen langskomen, spannende fragmenten en een enorme cliffhanger. Ja, die film moet je zien, zodra deze in de bioscoop komt. Datzelfde doe je met je boektrailer. De boektrailer plan je dus eerder dan het moment waarop je boeklancering is. Hoe cool zou het zijn als je boek al in de voorverkoop een succes is?

SUCCESVOLLE BOEKLANCERING MET VIDEOMARKETING

Een succesvolle boeklancering maakt gebruik van video. Dat is een boektrailer, maar kan ook een introductie zijn van de auteur. Personal branding is tegenwoordig ook enorm belangrijk om jezelf zichtbaar te maken voor nieuwe lezers. Als niemand nog van je heeft gehoord, kost het je meer tijd om bekendheid te krijgen voor je boek. Schrijf je een non-fictie boek en deel je kennis met je lezers dan kan een interactieve online omgeving je extra omzet opleveren, door bijvoorbeeld een videotraining erbij aan te bieden of als vervolg product/ dienst.

 

GASTBLOGGER ALETTA ARMEE

ALETTA ARMEE

Videograaf Aletta Armee heeft zich gespecialiseerd in het maken van betaalbare boektrailers.