Stap 1 
boekplan

TIP 6 | Uitvoering bepalen

 

Het is belangrijk dat je de uitvoering van jouw boek al in een vroeg stadium bepaalt. Het is belangrijk realistisch te zijn. Bepaal wat wél mogelijk is binnen het budget en laat je adviseren.

De kostprijs – en dus ook de verkoopprijs – wordt bepaald door oplage en uitvoering. Daarbij spelen vooral het aantal pagina’s, kleurgebruik en bind-methode een grote rol. In hun enthousiasme maken auteurs hun boek steeds mooier en luxer. Schitterend, maar wie zijn boek daadwerkelijk wil verkopen, moet concessies doen om kostprijs en verkoopprijs te verlagen. Een realistische uitvoering – dus wat eenvoudiger – is commercieel gezien handiger. Een heel duur boek is namelijk veel lastiger te verkopen. In kleine oplages zijn met name kleurenafbeeldingen en hardcovers relatief duur. Zijn jouw klanten bereid dat te betalen?

Om teleurstellingen te voorkomen kijken we naar de uitvoering vóórdat het boek zelfs nog maar geschreven is. Het zou immers zonde zijn als je bijvoorbeeld veel tijd besteedt aan het selecteren van foto’s, terwijl het budget dat helemaal niet toelaat.

STANDAARD UITVOERING

Gestroomlijnde productie zorgt voor lagere prijzen. Het is daarom handig te kiezen voor een standaard uitvoering.

Door te werken met een standaard uitvoering kunnen we meerdere bestellingen combineren. Dat is efficiënter en dus goedkoper. Na ruim 20 jaar ervaring met POD hebben we materialen geselecteerd met de beste prijs-kwaliteitsverhouding qua print, papier en afwerking. Op deze manier ziet jouw boek er professioneel uit tegen lage kosten.

Wij zijn gespecialiseerd in garenloos gelijmde paperbacks, omdat die prijstechnisch het meest interessant zijn voor productie in kleine oplages. Alle omslagen worden standaard voorzien van glanslaminaat. Dat beschermt tegen stof en vuil én geeft de boeken een luxere uitstraling. Voor het binnenwerk werken we met een beperkt aantal papiersoorten. 

Variëren is leuk, maar blijf wél binnen de standaard uitvoeringen. Wil je toch iets anders? Maatwerk is mogelijk, maar hou alvast rekening met aanzienlijk hogere kosten. En jouw boek kan niet worden opgenomen in het POD-programma.

KLEUR OF ZWARTWIT

Goed gebruik van kleur kan een boek nét dat beetje extra geven, maar heeft wel consequenties voor de prijs.

Sommige foto’s komen niet tot hun recht in zwart-wit, maar gebruik alleen full color afbeeldingen die écht iets toevoegen. Plaatjes om het “wat op te leuken” komen amateuristisch over en verhogen de kostprijs onnodig. Gebruik liever een paar opvallende afbeeldingen over de hele pagina dan heel veel kleine plaatjes.

Geen budget voor kleur? Je kunt natuurlijk wel gewoon zwart-witfoto’s plaatsen. Dat is vaak zelfs mooier. Persoonlijk zie ik liever enkele zwart-witfoto’s op hoge kwaliteit dan een verzameling foute full color “vakantiefoto’s”. Indien goed gebruikt, zijn zwart-witfoto’s krachtiger en vormen sneller een eenheid.

Daarnaast is er een oude truc om toch één element in je verhaal extra te benadrukken, ondanks een beperkt budget. Je kunt immers ook hoge kwaliteit zwart-witfoto’s combineren met kleur. Gebruik dit slim – en slechts bij een paar foto’s – voor een extra dramatisch effect. Wie kent bijvoorbeeld niet het rode jasje uit Schindler’s List?

Al onze boeken hebben overigens standaard een full color omslag, want qua kostprijs maakt dat weinig verschil. Voorheen werden er toch veel omslagen puur uit artistiek oogpunt zwart-wit uitgevoerd. Prachtig, maar – aangezien de meeste boeken tegenwoordig via internet worden verkocht – minder handig. Op zo’n klein plaatje in een webshop moet jouw boek er echt uitspringen en de titel moet goed leesbaar zijn. Kleur en contrast helpen daarbij.

PAPERBACK OF HARDCOVER

Eerst even wat vaktermen, zodat je een beeld hebt bij de verschillende bindwijzes die we bespreken tussen hardcovers en paperbacks.

inbinden garenloos gebrocheerd

GARENLOOS GEBROCHEERD | De meeste van onze geprinte paperbacks worden op deze manier uitgevoerd. Het is de voordeligste oplossing voor kleine oplages. Het binnenwerk wordt in één stapel gelijmd in een slappe kaft. Nadeel: losse bladzijden laten sneller los.

inbinden genaaid gebrocheerd

GENAAID GEBROCHEERD | De katernen worden met garen genaaid en daarna gelijmd in een slappe kaft. Dit is steviger dan garenloos lijmen, maar in een kleine oplage is het aanzienlijk duurder. Wij gebruiken deze methode zelden.

inbinden genaaid gebonden

GENAAID GEBONDEN | Wij adviseren dit alleen bij grote oplages hardcovers. De katernen worden met garen genaaid in een harde kaft. Dit heeft een luxe uitstraling, maar in een kleine oplage is het kostbaar.

GELIJMD GEBONDEN | Deze methode gebruiken wij voor hardcovers in kleine oplages. Het boekblok wordt in één stapel gelijmd in een harde kaft. Dit is redelijk betaalbaar in kleine oplages. De boeken zien er verzorgd uit, maar deze methode heeft als nadeel dat de boeken minder mooi openslaan.

Laat je keus niet alleen afhangen van wat je zélf mooi vindt, maar ook van wat je lezers ervoor willen betalen. Natuurlijk is een hardcover mooier, maar in de praktijk blijkt dat jouw klanten hiervoor niet te veel extra willen betalen. Echter, hardcovers zijn in kleine oplages nogal bewerkelijk, waardoor de inkoopprijs zo’n € 10 tot € 20 hoger ligt dan voor paperbacks. Dat zal zeker negatieve gevolgen hebben voor de verkoopcijfers. Een mooi boek dat niemand koopt.

Hardcovers zijn commercieel eigenlijk alleen interessant in grote oplages. Offset drukwerk vergt een grotere investering vooraf, maar de prijs per stuk is dan wel aanzienlijk lager. Voor kleinere oplages adviseren we garenloos gelijmde paperbacks, zeker als je de boeken daadwerkelijk wil verkopen.

FORMAAT

Het is misschien een open deur, maar ook formaat en aantal pagina’s bepalen de prijs. 

Voor de efficiency werken wij met een aantal standaard-formaten:

 • 105×148 mm (A6)
 • 148×148 mm
 • 148×210 mm (A5)
 • 210×148 mm (A5 liggend)
 • 190×190 mm
 • 170×240 mm
 • 200×280 mm
 • 210×297 mm

Als jouw boek een centimeter groter moet worden, kan het zijn dat er daardoor ineens nét minder pagina’s op een drukvel passen. Zo’n extra centimeter kan dus grote prijsgevolgen hebben. Aan de andere kant zal jouw boek ook minder pagina’s worden als je het veel groter maakt, dus soms heeft zo’n ingreep juist weer weinig prijsgevolgen. Dit alles hangt ook af van de lay-out, marges, regelafstand, etc. Voor de offerte werken we daarom met een schatting van het aantal pagina’s, want het is niet vooraf exact te bepalen.

OPDRACHT | ONDERZOEK WAARDE

Wat is de toegevoegde waarde van jouw boek?

 Natuurlijk wil jij als auteur een zo mooi mogelijk boek. Maar luxere uitvoeringen kosten meer geld. Ga ervan uit dat elke euro extra bij de inkoopprijs, bij de verkoopprijs verdubbelt of zelfs verdrievoudigt. Wil jouw klant dat betalen?

 • Haal bij de bibliotheek vergelijkbare boeken (dus uit hetzelfde genre) in verschillende uitvoeringen. Kies bijvoorbeeld een full color hardcover, een eenvoudige pocket met zwartwit illustraties en een boek met een paar mooie foto’s. Denk eraan dat het titels moeten zijn zijn die jouw publiek echt aanspreken. Vraag nu aan jouw potentiële lezers wat zij zouden willen betalen voor deze boeken.
 • Vraag door en bepaal wat het verschil in beoordeling veroorzaakt. Zijn het bijvoorbeeld puur de foto’s of de naam van de auteur die de prijs bepalen?

OPDRACHT | BEPAAL UITVOERING

Kies de uitvoering die bij jouw doel past.

Zodra je de uitvoering hebt bepaald, kun je écht aan de slag met jouw boek. Alles hangt af van de keuzes die je in dit stadium maakt. Dat is best een beetje spannend, dus als je daar hulp bij nodig hebt, mag je ook gerust even contact opnemen.

 • Bepaal aan de hand van onze prijslijst welke uitvoering het beste past bij jouw idee én jouw budget.
 • Bekijk wat de verkoopprijs zou worden op het verkoopkanaal dat jouw voorkeur heeft (bij ieder verkoopkanaal staan omrekentabellen)
 • Vergelijk deze prijs met de uitkomsten van jouw onderzoekje hierboven.