GASTBLOG | Succesvol je boek crowdfunden
Gastblogger & bestseller auteur Denise Hulst legt uit hoe je een succes maakt van een crowdfundingcampagne.
Crowdfunding
Wil je een goed boek uitgeven en heb je onvoldoende financien om bijvoorbeeld een redacteur, een corrector of een goede grafisch ontwerper in te schakelen? Ga je boek dan crowdfunden.
Crowdfunding is populair. Omdat het werkt, in de meeste gevallen. Maar je moet wel weten bij welk platform je het beste past en enige kennis van zaken hebben of je laten helpen door mensen die er wel verstand van hebben om teleurstelling te voorkomen. Wil je een succes van je crowdfundingcampagne maken, dan zijn de volgende zaken van belang:
- Heeft het platform zijn sporen verdiend en heeft het aantoonbaar successen gescoord? Platforms die integer zijn, zetten hun slagingspercentage op hun website. Een score van 70% is een goede score.
- Verdiep je in de aard van het platform: wordt er gedoneerd, wordt er vooral geinvesteerd met een percentage op het rendement, of wordt er geleend tegen een bepaald percentage of kun je diensten of goederen in ruil voor een bedrag aanbieden?
- De keuze voor een bepaald platform is de poort naar het paradijs of naar de hel. Kennis van zaken is dus nodig.
- Kijk wat voor soort ondersteuning je krijgt bij het halen van je streefbedrag: hoe zetten crowdfundingplatforms hun social media in en wat is hun bereik?
Waarom zou je je boek crowdfunden?
Daar zijn twee belangrijke redenen voor. De eerste is dat een goed boek makkelijker verkoopt. En een goed boek is een boek waar alles aan klopt:
- een foutloze inhoud, zinnen die goed lopen en een verhaal dat klopt
- een goede bladspiegel
- een tekst die goed gezet is
- een omslag die recht doet aan de inhoud van het boek en de aandacht trekt
- een achterflaptekst die de potentiele lezer bij de lurven grijpt en niet meer los laat
- goed papier dat ruikt naar drukinkt en niet naar chloor
Dat kost geld. Veel zelfpublicerende auteurs hebben geen geld om een goede redacteur of een corrector in het schakelen. Of maken de omslag zelf. Natuurlijk. Sommige auteurs zijn zo breed onderlegd dat ze heel veel zelf kunnen maar de meeste auteurs zijn dat niet. De inhoud van je boek kan geweldig zijn. Maar als de buitenkant of het binnenwerk niet klopt, haken inkopers en potentiele lezers af. Dat zijn gemiste kansen die je niet meer goed kunt maken. Pennywise en Poundfoolish brengt niemand verder en je hebt geen boek geschreven om ze te laten verstoffen op de zolder. Dus: zorg dat je een kwalitatief goed boek hebt. Dan verkoop je er meer.
Toegang tot een grote groep nieuwe lezers
Een tweede reden om te crowdfunden is dat je door het crowdfunden zelf, toegang krijgt tot een grote groep nieuwe potentiele lezers waar je normaal geen toegang tot zou krijgen. Je bouwt daarmee aan het lange termijn succes van je boekenbestaan.
De rol van social media
Iedereen die zich professioneel met crowdfunding bezighoudt heeft een groot en stevig social media netwerk. Social Media draagt dan ook veel bij aan het slagen van je campagne en om dat goed te doen is de hulp van mensen die weten hoe het moet van grote waarde.
Crowdfunding mislukt?
Auteurs die een crowdfunding campagne gestart zijn die niet geslaagd is, hebben naar alle waarschijnlijkheid iets niet goed gedaan.
- Ze hebben zelf niet of onvoldoende hun social media netwerk ingezet omdat ze niet weten hoe ze dat het beste kunnen doen.
- Hun boekproject was sowieso al niet levensvatbaar en niemand had de moed om dat te vertellen
- Hun boekproject hebben ze niet goed over de buhne weten te brengen. Het is vaak niet de inhoud maar hoe je deze verpakt naar het grote publiek. Ook dat is een kunst op zich
- Ze hebben het verkeerde platform gekozen
- Ze hebben de eerste uren nadat hun campagne gestart is, geen tijd vrij gehouden om er een stevige zwaai aan te geven
Advies
Als je een goed boek wilt uitgeven en je hebt onvoldoende financien om de expertise in te schakelen die bijdraagt aan de kwaliteit van je boek, ga dan crowdfunden. Crowdfunding is een prima manier om je boek te financieren. Crowdfunden is leuk, spannend en het geeft je boekenbusiness een enorme boost. Om de slagingskans zo hoog mogelijk te laten zijn, is het raadzaam om een crowdfundingactie samen met specialisten op te zetten en niet in je eentje te experimenteren.
Denise Hulst is auteur van non –fictie boeken en 20 jaar ondernemer. In de afgelopen 18 jaar publiceerde zij 11 boeken bij grote uitgeverijen, waaronder enkele bestsellers en eversellers. In 2017 heeft zij haar trainingsbureau verkocht en helpt zij uitsluitend ambitieuze auteurs die een succes van hun boek willen maken met het bouwen van een stevig auteursplatform, met boekpromotie en het ontwikkelen van slimme verdienmodellen rond hun boek.