Een blog is een goed begin

start vandaag met fans verzamelen

Stap 1 
boekplan

TIP 34 | Start een blog

 

blog

Het daadwerkelijk openbaar maken van jouw werk is best spannend. Een blog is dan een goed begin. 

Vaak geven auteurs zichzelf in hun manuscript net iets meer bloot dan ze gewend zijn. Bovendien is het lastig de reacties van jouw publiek in te schatten. De laatste jaren zien we steeds vaker dat auteurs een soort tussenstapje maken door middel van een blog. Zij zetten eerst hun verhalen op internet en bundelen dat later tot een boek. Dit heeft twee belangrijke voordelen: je kunt “de temperatuur van het water testen” via de reacties op je blog én je kunt ondertussen trouwe fans verzamelen.

MARKETING-BLOG

Bijna alle blogs bieden share-buttons waarmee je jouw verhaal met één klik kan delen op social media. Zorg dat je op je blog alvast verwijst naar het (toekomstige) boek, liefst met een afbeelding van de omslag en een link naar een intekenlijst. Mits handig gebruikt, is een blog een zeer doeltreffend marketinginstrument.

BLOG-STRATEGIE

Het is wel handig vooraf na te denken over je blog-strategie. De beste inspiratie komt altijd op de meest onmogelijke tijdstippen, dus maak meteen een korte notitie. Geen inspiratie? Vraag gewoon je vrienden op social media waarover zij meer zouden willen weten. Probeer op vaste tijden in de week te werken aan je blog en hou een planning qua onderwerpen aan. Bloggen is vooral een kwestie van een lange adem. Menig blog is roemloos ten onder gegaan omdat de auteur er simpelweg geen tijd voor vrij maakte. En dat terwijl blogging waarschijnlijk de goedkoopste en meest effectieve marketingtool is!

BLOG | BLOGONDERWERPEN DIE LEZERS BOEIEN

Hoe onderhoud je de relatie met je potentiele lezers? Gastblogger & bestseller auteur Denise Hulst vertelt welke blogonderwerpen jouw lezers boeien. [ LEES MEER… ]

BETAALD BLOGGEN

Je kunt delen van je boek – in iets aangepaste vorm – verkopen als blog of column.

Er zijn diverse websites die betalen voor bijdragen (“content”). Meestal wordt er betaald voor het aantal keer dat een blog bekeken of gedeeld is. Je kunt zelf via social media jouw blogs een klein zetje geven door deze te promoten. Zo’n site levert je ook weer bekendheid op. Zorg dus dat je in iedere blog je boek ook even noemt.

Daarnaast kun je natuurlijk betaalde advertenties naast jouw blog plaatsen. O.a. Bol en Google bieden deze mogelijkheid. 

GASTBLOGGEN

Door gastblogs wordt jouw publiek groter.

Kijk voor welke websites – liefst met enige autoriteit op gebied van jouw onderwerp – de informatie in jouw blogs ook interessant zou kunnen zijn. Je kunt daar wellicht “gastblogger” worden. Het voordeel voor hen is dat ze gebruik kunnen maken van jouw expertise en zij zelf geen tijd en/of geld hoeven te besteden aan het creëren van nieuwe content.  Het voordeel voor jou is dat je nieuwe lezers bereikt en je publiek dus groter wordt.