58 | luisterboeken
In Amerika is het heel normaal om in de auto een boek te luisteren. In Nederland zijn luisterboeken nog minder bekend, maar het is wel een opkomende markt, o.a. dankzij de tv-reclames van Storytel.
Tot voor kort waren luisterboeken vooral bekend onder mensen met een visueel handicap. Daar is de laatste jaren verandering in gekomen. Nu je ook luisterboeken kunt afspelen op je telefoon, luisteren veel mensen naar deze verhalen tijdens het sporten, tuinieren of autorijden. De doelgroep is daardoor veel groter geworden en dat maakt luisterboeken ineens ook commercieel interessant. Zo’n luisterboek kan dus een extra bron van inkomsten zijn, maar daarvoor moet je nog wel “even” het boek omzetten naar een geluidsopname.
Zelf inspreken
Zelf inspreken via de spraakrecorder op je telefoon is natuurlijk de goedkoopste oplossing. Je loopt echter het risico dat het minder professioneel overkomt, want niet iedereen heeft een perfecte voorleesstem en ongewenste bijgeluiden kunnen afleiden. Daarmee bedoelen we niet alleen de blaffende hond van de buren, maar ook kuchen, een zware ademhaling, de bladzijde omslaan, etc. Als je de gok toch wil wagen, zorg dan in ieder geval voor een goede microfoon. Zo’n microfoontje van een paar tientjes maakt echt al heel veel verschil voor de geluidskwaliteit. Mocht je daarna nog wat willen knutselen aan je opnames, dan kun je dat doen met de gratis audio software van Audacity. En als jouw luisterboek dan eindelijk klaar is, wil je natuurlijk ook dat het publiek bereikt. Dat kun je bijvoorbeeld doen via Soundcloud, iTunes en Google Play, maar ook via storytel.nl en luisterboeken.nl.
Professioneel inspreken
Je kunt jouw boek ook laten inspreken door professionele stemacteurs in een studio. Dit is veel werk en daar zijn normaal gesproken kosten aan verbonden, maar als jouw boek wordt geselecteerd door luistereffect.nl is het gratis. Zij kunnen je helpen met de opnames én de distributie, maar beoordelen wel eerst of jouw boek geschikt is om een luisterboek van te maken en of het voldoende potentie heeft om in te investeren. Maak niet alleen duidelijke afspraken over de kosten, maar ook over de royalty’s.
Daarnaast kun je een poging wagen via de stichting Dedicon. Zij zetten o.a. boeken en kranten om in toegankelijke leesvormen, zoals luisterboek en braille. Ook dit is gratis, mits zij je boek selecteren.