auteur | Jacqueline Vreeken
Jacqueline Vreeken publiceerde een prachtig boek over haar familiegeschiedenis én haar zoektocht.
Wij over Jacqueline Vreeken
Wij hebben absoluut een zwak voor levensverhalen en familiegeschiedenissen, zeker als ze zo mooi zijn vastgelegd als dit boek van Jacqueline Vreeken! Het is de vertelvorm die dit boek speciaal maakt. Ze ontrafelt de levens van drie generaties in de marge van de geschiedenis, waarbij ze je ook meeneemt in haar zoektocht naar het verleden. Boeiend van begin tot eind!
Jacqueline Vreeken (1958) studeerde communicatie en redigeerde een aantal boeken. Ze heeft een passie voor geschiedenis en genealogie. De turbulente familiegeschiedenis van haar oom liet haar niet los. Ze besloot het verhaal op papier te zetten en slaagde erin het verhaal én de speurtocht levendig neer te zetten. Tegelijkertijd hield ze voldoende afstand om het geheel te kunnen overzien.
In eerste instantie was het de bedoeling dat “Dichterbij dan verwacht” in een kleine oplage voor de familie zou verschijnen, maar in de loop van het project werd duidelijk dat dit boek ook interessant is voor anderen. De link met Franz Liszt, Nederlands-Indië en diverse kerken in Nederland – waar Leichel-orgels nog steeds in gebruik zijn – deden Jacqueline besluiten haar boek ook via Bol.com te verkopen. Daarmee werd haar project wel wat omvangrijker dan het gemiddelde levensverhaal. Ook de pers pikte het verhaal op en dat resulteerde in een aantal mooie krantenartikelen en een interview.
Jacqueline Vreeken over ons
“Via een goede kennis kreeg ik de brochure van Bestelmijnboek in handen. Wat me direct aansprak was dat Bestelmijnboek je, nog voordat je besluit met hen in zee te gaan, een introductiegesprek aanbiedt. Tijdens dat gesprek gebruikte Esther haar boek ‘Zeg je baan nog niet op’, als leidraad en gaf ze tips over het schrijf-, druk- en marketingproces. Esther liet me zien dat het ook bij Printing-On-Demand mogelijk is een fotokatern toe te voegen. Het is van zeer goede kwaliteit, zelfs met kleurenfoto’s, en ik kon het boek laten drukken tegen een scherpe prijs.
Altijd als ik bel met een vraag, staat ze me vriendelijk en uitgebreid te woord, en word ik verrijkt met een goede tip of advies. Ze heeft heel goed in de gaten dat het spannend is om je boek uit te geven en kan stimuleren en relativeren wanneer het nodig is. Het handboek ‘Zeg je baan nog niet op’ dat ik na het introductiegesprek meekreeg, bleek een geweldig naslagwerk. Voorafgaand aan mijn boekpresentatie kreeg ik 250 gratis flyers. Ook de mailings die ik ontvang nadat mijn boek gedrukt is, zijn waardevol. Ze bepalen je net weer even bij het hier en nu en houden je scherp. Mocht er een volgend boek komen, dan laat ik dat zeker weer bij BMB drukken.”
24 oktober 2018 | Schrijven Online
Jacqueline schreef een blog over het proces van uitgeven van haar boek op schrijversplatform Schrijven Online: “‘Mijn overgrootvader trok met Franz Liszt door Europa. Hij was zijn pianostemmer en ging overal met hem naar toe.’ Op zijn verjaardag in 2013 vertelt mijn oom, Frans, me over zijn voorouders. Zijn overgrootvader was orgelbouwer.”
6 november 2018 | Jacqueline Vreeken
Twee pagina’s in De Orgelvriend over “Dichterbij dan verwacht” van Jacqueline Vreeken.
3 september 2018 | DominicusAmsterdam
“Jacqueline Raeven ontrafelt de familiegeschiedenis van haar om en schrijft een boek.” Klik hier voor het hele artikel.
24 augustus 2018 | INTERVIEW BIJ OMROEP GELDERLAND
Volg onderstaande link om dit interview terug te luisteren. Klik op de oranje pijl, vervolgens op Verder, ga naar Uur 2 en op de tijdsbalk naar 20.30 en daarna naar 39.51:
https://www.omroepgelderland.nl/radio/programma/169794880/Op-de-koffie/aflevering/29899#
26 juli 2018 | DiemerNieuws
Jacqueline Vreeken schrijft boek over geschiedenis familie
Jacqueline Vreeken uit Diemen heeft vorige week het boek ‘Dichterbij dan verwacht’ gepubliceerd.
De in Diemen geboren en getogen Jacqueline werkte in het verleden als secretaresse in diverse ziekenhuizen. Op latere leeftijd voltooide zij een studie communicatie en werkte daarna in verschillende functies in ziekenhuizen in Amsterdam. Sinds zij twee jaar geleden stopte met haar betaalde werk, volgde ze tweemaal een schrijfcursus via ‘100 jaar na vandaag’ bij Brenda van Es, in Andalusië in Spanje.
Het idee om het boek te schrijven ontstond vijf jaar geleden tijdens de verjaardag van haar oom Frans Leichel. Hij overhandigde haar toen een paar ordners met gegevens over kerkorgels die zijn overgrootvader en opa hebben gebouwd. Hij vroeg Jacqueline om die gegevens te ordenen.
Jacqueline: “Ik zag dat niet echt zitten. Ik was veel meer geïnteresseerd in de doos met documenten en foto’s, die hij had aangetroffen in de nalatenschap van zijn vader, en over Frans’ tijd in een jappenkamp, waar hij tot zijn ongenoegen niet veel meer van wist. Ik bood aan om de familiegeschiedenis van mijn oom uit te zoeken en daar een boek over te schrijven.” Het bleek een intensieve klus met een verrassende uitkomst. Jacqueline vergaarde veel informatie over de familie van haar oom via websites als Wiewaswie.nl en Delpher.com. Tot haar verbazing vond ze ook veel informatie via Google, ontdekte verre familieleden in Wisconsin (USA) en Nieuw-Zeeland. Ook deed zij onderzoek in de archieven van de plaatsen Duisburg en Emmerich in Duitsland.
Jacqueline volgt in het boek de intrigerende levensloop van de grootvader van haar oom, Friedrich Leichel, op de voet. Hij ging failliet, vertrok alleen naar Nederlands-Indië en haalde later zijn kinderen op slinkse manier naar zijn nieuwe vaderland. Zij schetst in het boek de levens van drie generaties Leichel in de marge van de geschiedenis. Jacqueline deed er ongeveer vijf jaar over om alle informatie voor het boek te verzamelen. Twee jaar geleden begon zij met het schrijven. “Het duurde even voordat ik de juiste vorm te pakken had. Ik wilde voorkomen dat het een opsomming van feiten zou worden. Ik ben vier keer opnieuw begonnen met het schrijven.”Zij vond onder meer uit dat Ehrenfried Leichel, de overgrootvader van Frans Leichel, een beroemde orgelbouwer was. Ehrenfried Leichel had contact met de Hongaarse componist Franz Liszt.
Het boek werd op zaterdag 14 juli gepresenteerd in de theaterzaal van het Pieter Nieuwland College in Amsterdam-Oost. Het schoolgebouw is voor Jacqueline een bijzondere plek. Zij voltooide daar de middelbare school en leerde er haar man Wil Raeven kennen. Raeven was jarenlang leraar Duits en rector van die school. Het eerste exemplaar van ‘Dichterbij dan verwacht’ reikte Jacqueline uit aan haar oom Frans Leichel. Het boek is te koop bij boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein en via de website bol.com.
20 juli 2018
17 juli 2018 | De Gelderlander