Stap 1 
boekplan

TIP 28 | Hou het leuk

Wanneer is jouw boek een succes? Wat ons betreft: als je zelf tevreden bent.

Gewoon even voor de beeldvorming: alleen al bij het Centraal Boekhuis liggen 90.000 verschillende titels. Dat worden dus niet allemaal bestsellers. Toch ervaren de meesten van “mijn auteurs” het proces als positief. Hoe kan dat?

De Boekmanstichting deed onderzoek naar creatieve schrijvers en kwam tot de conclusie dat jullie vooral dagboeken en korte verhalen schrijven voor het plezier en de ontspanning. Dat komt mooi uit, zeker voor degenen die er ook al niet echt rijk van werden. Je zou bijna zeggen ‘Nou, geniet van het schrijven en vergeet dat gedoe met verkopen’. Nee!

Wij hebben gemerkt dat de verkoopcijfers – zelfs al zijn het maar een paar exemplaren – wel degelijk meehelpen voor een positief gevoel bij auteurs. Ze hebben zo’n boek niet voor zichzelf geschreven, ze willen het verhaal juist graag delen. Een exemplaar verkopen wordt dan ervaren als een stukje waardering. We hameren daarom nogal op die promotie en verkoop, met één kanttekening: hou het leuk. Werk eerst toe naar een kleine oplage en geniet van elk succesje, hoe klein ook.

Marktcijfers

Als je je echt wil verdiepen in de boekenbrache, kun je op twee plekken veel informatie vinden.

Hou wel in gedachten dat deze cijfers leerzaam zijn, maar niet per se iets over jouw eigen boek zeggen:

  • KVB Boekwerk | Het kennis- en innovatieplatform voor de boekensector publiceert, naast artikelen over bijvoorbeeld innovatie, ook marktcijfers: www.kvbboekwerk.nl.
  • De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) | Geeft op haar website inzicht in trends en welke boeken bijvoorbeeld bestseller zijn: www.cpnb.nl.

Lijsten manipuleren

Nee, nee, nee. Slecht plan. Waarschijnlijk ben je meer gebaat bij een rekencursus dan bij een schrijfcursus.

Dit is komen overwaaien vanuit Amerika, waar je voor pak ’m beet € 100.000 een plek op de bestsellerlijst van New York Times kan bemachtigen. Als je daar eenmaal op staat, ben je als spreker en auteur meteen veel meer waard. Je boekverkopen zullen stijgen, want lezers gaan ervan uit dat een boek in de Top 10 wel goed móet zijn. Het systeem is gebaseerd op de inkoop van eigen boeken om op de bestsellerlijst te komen:

  • Bestsellerlijst CPNB | Om jouw boek hoog op die lijst te krijgen zou je duizenden boeken via het Centraal Boekhuis moeten verkopen. Met een gemiddelde winstmarge van 10% moet je, voor iedere 1000 boeken die je van jezelf inkoopt, er 10.000 verkopen om überhaupt uit de kosten te komen. Dat lijkt me geen realistisch scenario.
  • Ranking van Managementboek.nl | Met name hier krijg ik veel vragen over van auteurs die bedrijfsmatig schrijven. Waarschijnlijk is 1000 tot 2000 exemplaren “al” genoeg om – tijdelijk –
    bovenaan deze invloedrijke lijst te komen en het uurtarief iets te kunnen verhogen. Je zou evengoed nog zo’n 10.000 tot 20.000 boeken moeten verkopen om quitte te spelen, en zó groot is de markt voor businessboeken nu ook weer niet.

Misschien moet je toch overwegen om gewoon een goed boek te schrijven, een professionele redacteur te zoeken en “old school” marketing erop los te laten?