GASTBLOG | Boekmarketing, leuk of lastig?
Gastblogger & bestseller auteur Denise Hulst leert je welke stappen nodig zijn voor jouw boekmarketing.
Boekmarketing
Veel auteurs vinden boekmarketing lastig en ingewikkeld. Maar dat hoeft boekmarketing niet te zijn. Boekmarketing is niets anders dan een liefdevolle relatie opbouwen met mensen die geïnteresseerd zijn in je boek. En dat kan heel erg leuk zijn. Je fans zijn de navelstreng naar je succes. En fans heb je niet van de ene dag op de andere. Daarvoor moet je wel wat doen. Elke dag een kleine actie rond het promoten van je boek, zet op lange termijn zoden aan de dijk als je daar op tijd mee begint.
Wanneer start je met boekmarketing?
Het moment dat je besluit om een boek te schrijven, is ook het moment om met je boekmarketing te beginnen.
Wat zijn de eerste stappen die je kunt zetten?
De basis voor een goede boekmarketing leg je door het creeeren van een stevig auteursplatform. Een auteursplatform is een verzameling van:
- mensen die geintresseerd zijn in het thema van je boek
- je kunnen helpen met het zichtbaar maken van je boek op internet
- publiciteit voor je kunnen genereren in de echte wereld
- ambassadeurs willen zijn voor je boek
- andere mensen duidelijk kunnen maken waarom ze jouw boek moeten kopen door
- bijvoorbeeld over je boek te bloggen of te vloggen
- recensies over je boek willen schrijven
Of online platforms die raken aan het thema van je boek en waar je:
- gastblogs kunt schrijven
- vlogs kunt plaatsen
- online masterclasses kunt geven
Wil je meer lezen over nut en noodzaak van een goed auteursplatform? Dat kan hier
Wat heb je nodig?
- Maak een website of laat er een maken
Tegenwoordig kun je voor een klein bedrag een goede website laten maken, of er zelf een maken. Claim de url van de titel van je boek, als je een titel hebt en claim de url van je auteursnaam.
Mensen zoeken vaak naar de titel van een boek of naar de auteursnaam. Ze onthouden zelden zowel de naam als de titel. Je kunt de ene website naar de andere laten re-directen, zodat je maar 1 x content hoeft te maken. Je website hoeft niet meer dan een one-pager te zijn, waar uitsluitend de aankondiging staat dat je boek er aan komt. - Start met het bouwen van je emaillijst
The money is in your list: je emaillijst is het belangrijkste communicatiemiddel met je potentiele lezers. Je lijst is namelijk van jou. Jij voert daar de regie over en niemand anders. Emailnieuwsbrieven worden vele malen beter gelezen dan social media posts. Je website staat ten dienste van het bouwen van je emaillijst. Met andere woorden: op je website kunnen mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief en ontvangen dan direct een stuk tekst uit je boek. Mensen willen je eerst leren kennen voordat ze tot de aanschaf van je boek over gaan. En die mogelijkheid geef je ze door hen iets aan te bieden (een stuk tekst) en vervolgens met hen te communiceren over wat je bezig houdt en hoe het met je boek staat. Door potentiele lezers kennis te laten maken met wat je schrijft, zullen de mensen die echt geintresseerd zijn in wat je schrijft bij je aanhaken en bij je aangehaakt blijven. Dat zijn de mensen die in latere instantie ook je boek zullen kopen als het er eenmaal is, zeker als je met enige regelmaat met hen deelt waar je zit in het schrijfproces en wat jou als auteur bezig houdt rondom je boek. - Kies een klein aantal social media kanalen
Je bent het succesvolst als je de online wereld en de offline wereld met elkaar weet te verbinden. Kies daarom een drietal social media kanalen waarvan je weet dat je potentiele lezers zich daar bevinden. Plaats met enige regelmaat posts die volgers er toe verleiden om naar je website te gaan en een stukje van je boek te downloaden. Social media staat dus ten dienste van je website en de groei van je lijst.
Hou de 70 %- 30% regel in de gaten: 70% van wat je post gaat over het thema van je boek, of over een thema dat raakt aan het onderwerp van je boek en maximaal 30% mag ‘wervend’ zijn: ‘Wil je een stukje van mijn boek lezen? Hier kun je een hoofdstuk aanvragen’. Social media is sociaal. Gebruik social media dan ook om leuke mensen te ontdekken die voor jou in de toekomst wellicht een bijdrage kunnen leveren in het zichtbaar maken van je boek door je boek onder de aandacht te brengen van hun eigen groepen volgers. Ga het gesprek met hen aan over wat hen bezighoudt: reageer op posts van hen: deel en like deze posts. Daardoor zien zij dat je geintresseerd bent in hen. En daardoor zullen ze ook nieuwsgierig worden naar jou. Tegen de tijd dat je boek verschijnt, heb je een relatie met hen opgebouwd en kun je hen vragen om iets over je boek te delen. - Vertel over je boek in het echte leven
Als het goed is ben jij de beste ambassadeur voor je boek. En ben je enthousiast over je boek. Je mag daar ook rustig over vertellen op feestjes en partijen, maar check wel of mensen het leuk vinden om wat te horen over je boek. Als je merkt dat ze oprecht geintresseerd zijn, kun je hen vragen of je hen toe mag voegen aan je emaillijst, zodat je hen op de hoogte kunt houden van de ontwikkelingen rond je boek.
Denise Hulst is auteur van non –fictie boeken en 20 jaar ondernemer. In de afgelopen 18 jaar publiceerde zij 11 boeken bij grote uitgeverijen, waaronder enkele bestsellers en eversellers. In 2017 heeft zij haar trainingsbureau verkocht en helpt zij uitsluitend ambitieuze auteurs die een succes van hun boek willen maken met het bouwen van een stevig auteursplatform, met boekpromotie en het ontwikkelen van slimme verdienmodellen rond hun boek.