Stap 1 
boekplan

TIP 42 | In de bibliotheek

 

In de bibliotheek via NBD Biblion

Natuurlijk zou het leuk zijn als jouw boek – naast de KB – ook in de gewone bibliotheek ligt. 

Om jouw boek in de bibliotheek te krijgen, moeten er  twee exemplaren naar de Nederlandse Bibliotheekdienst (NBD Biblion) gestuurd worden met een begeleidende brief met korte informatie (titel, naam auteur, ISBN, NUR, flaptekst, verkoopprijs en boekhandelskorting).

Op basis hiervan maakt de NBD een recensie met een advies voor de bibliotheken. Je krijgt meestal binnen drie maanden bericht. Dat is dan óf een afwijzing (bijvoorbeeld omdat het boek een te beperkte doelgroep heeft) óf een recensie. Op basis van die recensie beslissen bibliotheken in het hele land of zij het boek wel of niet aanschaffen. 

Er verschijnen jaarlijks 15.000 recensies van de NBD, dus het exacte aantal dat de bibliotheken daadwerkelijk inkopen hangt af van heel veel factoren. Op sommige factoren heb jij als auteur weinig invloed (collectieprofiel, doelgroep bibliotheek, uitleencijfers van vergelijkbare boeken), maar met andere factoren kun je misschien wel iets. Zo kijken bibliotheken wel degelijk naar krantenartikelen en social media, maar minder naar online recensies. De omslag is natuurlijk ook enorm belangrijk, maar de recensie van de NBD is vaak doorslaggevend. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken over kwetsbare paperbacks, want de NBD maakt sowieso zelf een hardcover van jouw boek.

De NBD verzamelt alle bestellingen van de bibliotheken en plaatst dan  (hopelijk) één grote bestelling. Zij verwachten 43% korting op de aanschafprijs van het boek. Maar het toezenden van de recensie-exemparen is dus beslist geen garantie dat er bibliotheken jouw boek ook daadwerkelijk inkopen!

Wij kunnen dit voor je verzorgen, mits je het opgeeft in de offerte/bestelling. Er zijn wel kosten aan verbonden (15,- euro). We sturen dan twee exemplaren van jouw oplage met de aanbiedingsbrief naar NBD Biblion (je ontvangt dus twee boeken minder). Je ontvangt geen royalty’s of andere vergoeding voor deze exemplaren.  Over de eventuele bestelling van de bibliotheken ontvang je vanzelfsprekend wél gewoon royalties. Deze service is alleen beschikbaar voor klanten die hun boek via BestelMijnBoek printen of drukken.

GEEN ISBN

Als jouw boek géén ISBN heeft, kunnen we jouw boek niet opsturen naar de NBD.

ZELF DOEN

Wil je achteraf toch jouw boek in de bibliotheek hebben? Download hier een voorbeeldbrief en stuur zelf twee boeken naar NBD Biblion:

NBD Biblion
Postbus 7454
2701 AL Zoetermeer

STICHTING LIRA

Iedere keer dat jouw boek wordt uitgeleend, heb je recht op een leenvergoeding van een paar cent. Om die vergoeding te krijgen, moet je jezelf wel eerst aanmelden bij Stichting Lira.

LITEROM

Als je boek wel door NBD wordt geaccepteerd, dan is het misschien ook de moeite waard om actuele (kranten)artikelen over boek en/of auteur in te sturen voor bij de literatuurdatabank Literom.

LOKALE BIBLIOTHEEK

Koester jouw lokale bibliotheek. Een goede relatie kan een groot verschil maken.

Er worden veel leuke activiteiten bij bibliotheken georganiseerd. Zorg dus dat jouw werk bij hen bekend is. Loop gewoon eens binnen en vraag wat er mogelijk is. Misschien willen ze overwegen de boeken van een lokale auteur aan te schaffen? Is er gelegenheid voor een boekpresentatie of signeersessie? Een voorleesmiddag?

AANSCHAFSUGGESTIES

Niet gelukt via de NBD? Jouw vrienden kunnen bij hun bibliotheek ook een aanschafverzoek indienen.

Bijna iedere bibliotheek heeft een online formulier voor dit doel. Deze aanschafverzoeken van leden worden vaak gehonoreerd. Als iemand het boek niet wil kopen, kan hij het dus tóch voordelig lezen.