Stap 1 
boekplan

auteur | Kees Korevaar

Kees Korevaar wilde liever niet in zee met een “internetdrukker” zoals BestelMijnBoek. Gelukkig bedacht ie zich…

AUTEUR |Kees KorevaarWij over Kees Korevaar

Ons contact begon zoals het vaak begint: Kees Korevaar belde en wilde weten hoe ons systeem precies werkt. “Want”, zei hij, ”ik wil geen zaken doen met zo’n internetdrukker.” Voorzichtig vroeg ik waarom niet, omdat wij natuurlijk ook vooral via internet werken. Het bleek dat hij prijs stelde op goed advies en persoonlijk contact, omdat hij heel lang gewerkt had aan zijn dichtbundel en het niet zo maar ergens over de schutting wou gooien. Het introductiegesprek, waarbij auteurs bij ons op kantoor langskomen om wensen en mogelijkheden te bespreken, nam zijn twijfel gelukkig weg. En zo verscheen zijn dichtbundel “Schrijven zal ik” tóch via een internetdrukker.

Kees Korevaar over ons

“Toen ik een gedichtenbundel wilde gaan uitgeven begon mijn zoektocht naar een uitgever of drukkerij. Ik stond er helemaal blanco in, want ik had geen enkele ervaring en had dus geen idee wat er allemaal bij het uitgeven komt kijken. Ik ben gewoon begonnen met een krantenartikel te nemen, waarin uitgeverijen en drukkerijen (printing on demand) vermeld stonden. Al binnen 3 dagen belde Esther mij op en informeerde belangstellend naar mijn ideeën. Ze wist ook van knopen doorhakken: gewoon een afspraak maken zodat je een en ander kan doorspreken. Die zelfde middag hebben we nog een afspraak gemaakt. De afspraak bij Esther verliep heel prettig. We hadden een goed gesprek waarbij ze heel belangstellend was naar mijn bedoelingen. We namen ruim de tijd om verschillende uitgaven te bekijken, zodat we konden bepalen wat geschikt is voor mijn uitgave. Aan het einde van het gesprek was me duidelijk: met Bestelmijnboek.nl wil ik in zee! De weken die volgden waren hectisch: alle puntjes moesten op de i worden gezet. Maar Esther wist precies wat er moest gebeuren en in welke volgorde. Zij heeft het hele proces tot einde toe perfect begeleid. Het resultaat is een prachtige uitgave waar we beide tevreden over zijn.”

Februari 2018 | Interview kerklad

Gemeentelid Kees Korevaar bracht onlangs zijn eigen gedichtenbundel ‘Schrijven zal ik’ uit. Mirjam van Ginkel zocht hem en zijn vrouw Marsina op voor een gesprek over het ‘hoe en waarom’. ,,Schrijven geeft ruimte in mijn hoofd.’’

Op een donkere maandagavond ontmoet ik Kees Korevaar en zijn vrouw Marsina. Ik word hartelijk welkom geheten in hun warme en gezellige huis. ,,Ik ben een denker die diep over zaken nadenkt. Door te schrijven komt er ruimte in mijn hoofd”, vertelt Kees vanuit zijn favoriete stoel. Een groot voorbeeld voor hem is Rikkert Zuiderveld. ,,Naar mate je ouder wordt, word je meer sociaal en minder radicaal. God vormt je in je leven. Hij brengt diverse mensen op je pad. Soms kun je van elkaar leren en delen, soms ook niet. Het naar elkaar omzien wordt steeds belangrijker. Het kan niet zo zijn dat je aan het eind van je leven nog dezelfde bent als aan het begin. Er is zo veel te leren” zegt Kees. Schijven is voor hem een manier om zijn gedachten te ventileren, het helpt te analyseren en voorkomt blijven malen. Door te schrijven relativeert hij zichzelf. Maar wil hij mensen ook graag deelgenoot maken van zijn gedachten en levenservaring.

Kees schrijft al twintig jaar. Voor zijn bundel waren er genoeg gedichten om te delen en anderen een inkijkje te geven in zijn leven. Dankzij Marsina ligt die bundel er nu. ,,Zij is organisatorisch zoveel beter dan ik”, zegt Kees. ,,Zelf was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen, want ik ben helemaal geen organisator.” Niet alles is gepubliceerd, sommige gedichten zijn te persoonlijk, vertelt Kees. ,,Je stelt je toch erg kwetsbaar op door iets wat zo van jezelf is uit te geven.’’

Rode draad in de bundel is Kees zijn relatie met God. Hoe sta je in het leven? Wat maakt je compleet? Ook humor is in het leven van Kees belangrijk, naast het serieuze deel. Het één is niet compleet zonder het ander, vindt hij. Als je somber bent en het niet meer niet zitten bijvoorbeeld: ,,Dan hoop ik dat mensen door een gedicht van mij weer mooie dingen kunnen zien”.

Kees heeft enthousiaste reacties gekregen op zijn werk. ,,Vooral de eerlijkheid en het laten spreken van mijn hart riepen reacties en herkenbaarheid op”. Waarom zouden lezers juist deze gedichtenbundel niet moeten willen missen? Kees lacht en zegt: ,,Om mij beter te leren kennen, maar vooral om het feit dat deze bundel een getuigenis is van mijn relatie met God.’’

Het meest trots is hij op het gedicht over “De Doorkijk” (zie tekst in kader). Het gedicht is geschreven voor iemand die het leven als moeilijk ervaart. ,,Ik hoop dat mensen die moeilijkheden ervaren door de muur heen kunnen gaan zien en de bloemen zien bloeien.” Kees geeft aan dat het schrijven volop doorgaat, want: schrijven zal hij.

25 januari 2018 | Het Kontakt Alblasserwaard

KRANT | Kees Koreaar in Het Kontakt Alblasserwaard