Stap 1 
boekplan

auteur | Joke Pallada

Joke Pallada publiceerde de kunstbiografie over kunstenaar Sjeng van Dalsum als postuum eerbetoon.

Joke Pallada | Auteur kunstbiografie Sjeng van DalsumWij over Joke Pallada

Natuurlijk willen we dat ieder boek dat wij afleveren, gewoon goed is. Maar voor sommige auteurs is het nét wat belangrijker. Het boek van Joke Pallada moest een postuum eerbetoon worden aan haar overleden echtgenoot, de kunstschilder Sjeng van Dalsum. In zo’n geval wil je als auteur zeker weten dat het mooi wordt. Wij merken dan vaak dat die auteurs meer kritische vragen stellen, zoals ook Joke dat deed in ons eerste gesprek. Klinkt gek, maar voor ons dat alleen maar handig. Want deze auteurs hebben zich meestal zich gedegen voorbereid, doen hun huiswerk (lees: stappenplan bekijken) en zullen aanwijzingen beter opvolgen. Een ideale situatie voor de boekbegeleider.

Zeker als een geliefde nog niet zo veel lang geleden weggevallen is, kan het schrijven van een dergelijk boek heftige emoties oproepen. Het is voor nabestaanden werkelijk lastig om er een goed en objectief verhaal van te maken. Joke is daar heel goed in geslaagd. Er was vrij veel archiefmateriaal en zo heeft ze zijn hele leven grondig bestudeerd. Het boek gaat dan ook uitdrukkelijk niet over hun tijd samen, maar over de worsteling die hij als kunstenaar doormaakte. Daardoor is het boek niet alleen geschikt voor vrienden en familie, maar juist voor een bredere kring kunstliefhebbers.

Joke Pallada over ons

“Ik wilde een boek uitgeven, maar had geen idee hoe ik dat moest doen. Via een uitgeverij bleek een te langdurige kwestie, dat wilde ik niet. Het boek moest er binnen een paar maanden komen. Ik had wel van Printing on Demand gehoord, maar eigenlijk alleen via een Amerikaans bedrijf en dat vond ik tamelijk omslachtig, want ik had niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen en ik zag mezelf niet voortdurend met de Verenigde Staten telefoneren om alles op de juiste plek te krijgen. Gelukkig heb je in Nederland ook POD-bedrijven en via een aanbeveling op Facebook kwam ik bij Esther van BestelMijnBoek terecht.

 De persoonlijke kennismaking gaf me zoveel vertrouwen dat ik besloot om mijn eerste boek bij BestelMijnBoek uit te geven. Dat bleek een gouden greep. Tijdens het hele proces was Esther onvermoeibaar op de achtergrond aanwezig, beantwoordde ze al mijn vragen, was ze klankbord en praatpaal bij twijfel, gaf ze advies over de indeling en stond ze mij geduldig bij tijdens de vele wijzigingen die ik telkens opnieuw aanbracht. Het was een lastige klus, want er moesten bijna honderd afbeeldingen in van de ‘vergeten’ kunstwerken die mijn echtgenoot in de eerste helft van zijn leven had gemaakt. Die afbeeldingen moesten op speciale plekken in de tekst komen, en als de tekst ergens veranderde, wisselden ook de afbeeldingen vaak van plaats, waardoor de nummering overhoop werd gehaald. Maar mede dankzij de bijzonder prettige samenwerking met Esther is het uiteindelijk een prachtig boek geworden.

Mijn boekgenre – een biografie met foto’s van schilderijen en tekeningen – is net even anders dan het gebruikelijke levensverhaal. Door de vele illustraties is het tamelijk duur geworden, maar Esther gaf voortdurend tips om het zo voordelig mogelijk uit te geven, zonder dat het aan kwaliteit heeft ingeboet. Erg prettig, dat meedenken met de auteur. Ik ben erg enthousiast geworden en heb nog meer ideeën voor uit te geven boeken (er ligt ongeveer veertig jaar aan materiaal). Ook daarmee klop ik te zijner tijd aan bij BestelMijnBoek.”

Sjeng van Dalsum | Nagelaten werkOver het boek

Sjeng van Dalsum – zoon van de beroemde kunstenaar en acteur Albert van Dalsum en neef van Ro Mogendorff – was zelf ook een verdienstelijk kunstschilder. Hij reisde veel en vond zijn onderwerpen overal; hij tekende en schilderde landschappen, stadsgezichten, portretten, naakten en stillevens. Hij was in staat om zijn onderwerpen, soms in enkele streken en wat kleur, treffend neer te zetten. Gedwongen door familieomstandigheden koos hij uiteindelijk voor een ander beroep, maar uit zijn nagelaten werk spreekt grote begaafdheid. Een deel van zijn veelzijdige werk is in deze kunstbiografie gebundeld. Het is het levensverhaal van een kunstenaar waarbij het vooral draait om de omstandigheden waaronder Sjeng kunstenaar wordt, het werk dat hij maakt, en de moeilijkheden die hij in de loop van zijn kunstenaarsleven en daarna tegenkomt. In dit boek draait het niet in eerste instantie om jeugd en volwassenwording van de hoofdpersoon, maar vooral om het feit dat zijn persoonlijkheid en situatie er uiteindelijk voor zorgen dat de kunstenaar in Sjeng blijft en zijn schildertalent nooit helemaal tot volle bloei komt.

Persbericht 19 februari 2018

PERSBERICHT | Sjeng van Dalsum (Noordwijkerhout)PERSBERICHT sjeng van dalsum

In februari 2018 op diverse websites

  • Blik op Noordwijkerhout | Kunstbiografie over kunstenaar Sjeng van Dalsum uit Noordwijkerhout
  • Gemeente Noordwijkerhout |”Veel Noordwijkerhouters kenden Sjeng van Dalsum wel: van de tennis- of de beleggingsclub, als rijder voor de voedselbank, of al was het maar van zijn aparte manier van sigaren roken; staand uit het raam van zijn huis aan de Victoriberg, waar hij aan de buitenkant van het hekwerk een kistje had opgehangen voor zijn asbak.”

In maart 2018 op diverse boeken-blogs

  • Recensie van Mieke Schepens: “Het ongeluk waarop hij een abonnement lijkt te hebben, de kracht van zijn beslissingen, de momenten waarop hij een gevangene lijkt te zijn van zichzelf en de vrijheid die hij heeft leren omhelzen; dit alles maakte hem tot de kunstenaar die hij was. Ik heb dit boekje met ontzag en ontroering gelezen; het was alsof de kunstenaar opnieuw geboren werd.”
  • Recensie op Boekenbijlage.nl: “Dit boek kan je op het spoor zetten van een schilder die onbekend is gebleven bij het grote publiek, maar zeker meer aandacht verdient.”
  • Opgenomen in Goodreads
  • Recensie op Banger Sisters
  • Recensie op Bezeten Boeken
  • Interview op Banger Sisters
  • Interview op Bezeten Boeken

10 maart 2018 | Boekpresentatie

SJENG VAN DALSUM | kunstbiografie

Expositie met kunstwerken van Sjeng van Dalsum in de bibliotheek van Noordwijkerhout.

SJENG VAN DALSUM | kunstbiografie

Het publiek bekijkt het gevarieerde werk van Sjeng van Dalsum.

SJENG VAN DALSUM | kunstbiografie

SJENG VAN DALSUM | kunstbiografie

SJENG VAN DALSUM | kunstbiografie

SJENG VAN DALSUM | kunstbiografie

Foto’s met dank aan Habrofotografie / Hans Brouwers