Stap 1 
boekplan

auteur-irmgard-bomers

auteur | Irmgard Bomers

Irmgard Bomers (1958) werkte 35 jaar als manager in de profit en non-profitsector. In 2011 besloot ze vrijwillig haar dienstverband te beëindigen. Met WIN (werken in netwerken) heeft ze een proeftuin gecreëerd voor werken in de nieuwe economie en in 2016 de NSvP Challengeprijs Innovatief in Werk gewonnen.

Irmgard Bomers bundelde de herinneringen van diverse mensen aan een statige villa in Groenlo.

Over Irmgard Bomers

Irmgard Bomers (1958) werkte 35 jaar als manager in de profit en non-profitsector. In 2011 besloot ze vrijwillig haar dienstverband te beëindigen. Met WIN (werken in netwerken) heeft ze een proeftuin gecreëerd voor werken in de nieuwe economie en in 2016 de NSvP Challengeprijs Innovatief in Werk gewonnen. Ze is schrijver van Mijlpalenboekjes en co-auteur van Nieuwe Business Modellen – samenwerken aan waardecreatie en het Kantelingsalfabet. Met het schrijven van Mijlpalenboekjes geeft ze betekenis aan herinneringen. Door het ophalen van herinneringen komt niet alleen het verleden naar het heden. Het heden dringt zich ook in het verleden. Een villa vol verhalen is daar een mooi voorbeeld van. Klik hier voor meer informatie.

Irmgard Bomers over ons

Bij een boekpresentatie van een paar collega’s ontmoette ik Esther Kraaijenbrink. Ik kende BestelMijnBoek niet, maar was gelijk geïnteresseerd, omdat ik uit eigen ervaring weet dat er best veel komt kijken als je een boek wilt uitgeven.  De collega’s waren enthousiast over de formule van BestelMijnBoek en voor mijn eerstvolgende boek ben ik met Esther gaan praten. Ik ben onder de indruk van haar vakkennis en de manier waarop ze anticipeert op de veranderingen in de markt. Wat mij verder enorm aanspreekt in Esther als persoon is haar flexibiliteit en hands-on mentaliteit. Ze  concentreert zich op de onderdelen waar ze het verschil kan maken en geeft adviezen waar je wat aan hebt. Een heel prettige manier van samenwerken die naar meer smaakt.

Over het boek “Een villa vol verhalen”

Een bierbrouwer, dienstmeisje, advocaat, zorgverlener, fysiotherapeut en een kind. Allemaal bewaren ze waardevolle herinneringen aan de tijd dat ze in Villa Adriana hebben gewoond of gewerkt.

Ze vertellen mooie, eerlijke verhalen bij de start van een nieuwe bestemming van de villa als stadsbrouwerij. Daarmee geven ze een prachtig tijdsbeeld en een inkijkje achter de muren van een monumentaal pand. In het boek is ook ruimte om eigen herinneringen op te schrijven. Een Villa Vol Verhalen is zowel in cultuurhistorisch als economisch opzicht interessant om te lezen. Stadsbrouwerij Brouwersnös laat in Groenlo zien dat economische en sociale waarde creëren hand in hand kan gaan.

De booktrailer

Groenlose Gids 28 november 2018

Groenlose Gids 24 september 2018

GROENLO – Het was vrijdag groot feest voor de villa waarin nu het proeflokaal Brouwersnös gevestigd is. Op een en dezelfde dag kreeg de villa haar naam terug in bladgoud en zag een boek over de geschiedenis van de villa het daglicht. Het is een drukte van belang in het proeflokaal, met vooral nazaten uit de families de Groen en Oostendorp, beide op hun manier sterk verbonden met de villa. Was de familie de Groen lang eigenaar van de villa, het was Mini Bomers (meisjesnaam Oostendorp) die van 1949 tot 1957 in de villa werkzaam was als huishoudelijke hulp en thuis hierover altijd veel vertelde. Met name om het feit dat het zulke gelukkige jaren voor haar waren en ze heel erg gewaardeerd werd door het gezin Cobus en Henriette de Groen.

24-karaats bladgoud
Voorafgaand aan de feestelijke boekpresentatie is het Adrian de Groen, achterkleindochter van Theo en Adriana de Groen, waarnaar de villa vernoemd is, die de eer krijgt de opnieuw met 24-karaats bladgoud bedekte letters Adriana te mogen onthullen boven de ingang van het proeflokaal. Het is schilder Bert Wicherink die aanbood het uit te voeren. “Dat is de tweede keer al. In 1984 heb ik het ook al mogen doen.” Adrian vertelt trots te zijn op de naam, en op het feit dat zij de eer heeft het doek voor het de naam weg te trekken. “Ik ben trots op mijn overgrootoma die ik uiteraard niet gekend heb. Het pand ben ik nooit in geweest. Ik ken het wel van vele verhalen uit de familie.”[ lees meer… ]

Tubantia 22 september 2018

…Zo geeft schrijfster Irmgard Bomers een aardige schets van de villa, haar bewoners en het personeel dat er door de jaren heen werkte. Tot die personeelsleden hoorde ook Mini Oostendorp, die er in 1953 solliciteerde op de advertentie met de tekst: ‘Mevrouw De Groen zoekt een RK 2e meisje’. Ze mag als dienstbode ook met Cobus de Groen en het gezin mee naar de kerk. „Ik mocht bij de mis voorin zitten, naast de rijke lui. Thuis hadden we nog net geld voor de stuivertjesbank, dus voor mij was dat bijzonder.” Later komen ook haar broers Jan en Bertus Oostendorp, beiden timmerman, bij Grolsch werken.  [ lees meer … ]

Streekgids 22 september 2018

GROENLO – ‘Adriana’ pronkt weer in goud boven de voordeur van ‘Villa Adriana’ of nu beter bekend als het ‘Brouwersnös’ aan de Eibergseweg 1 in Groenlo . De letters werden vrijdag 21 september officieel onthuld tijdens de boek presentatie ‘Een villa vol verhalen’. De eer om de ‘gouden letters te onthullen was voor Adrian de Groen, achterkleindochter van Theo en Adriana de Groen.

“Villa Adriana in Groenlo is een huis met een verhaal. Mini Oostendorp heeft van 1950 tot 1957 in de huishouding gewerkt bij de familie De Groen en bewaart er mooie herinneringen aan. Er zijn veel meer herinneringen van mensen die in de villa hebben gewoond of gewerkt in de periode van 1909 tot heden. Al deze verhalen geven een prachtig tijdsbeeld door de jaren heen”, vertelde de schrijfster van het boek Irmgard Bomers, dochter van Mini en nicht van Jos Oostendorp. Zij overhandigde het eerste boek aan haar moeder.

ZSOM Omroep Groenlo 21 september 2018

Regiojournaal 21/9/2018 vanaf minuut 12.41

Groenlose Gids 22 augustus 2018

GROENLO – Met de realisering van Brouwersnös heeft Villa Adriana zijn zoveelste bestemming. Met zijn eerste functie als directeurswoning van de Grolsch, voor brouwersfamilie de Groen, kwamen voor de nieuwe eigenaren van het pand, de neven Andries en Frans de Groen, en Jos Oostendorp als vanzelf oude verhalen naar boven. Zo merkten ook Irmgard Bomers, nicht van Jos en dochter van Hendrik Bomers uit Eefsele, en haar moeder Mini Bomers – Oostendorp uit Groenlo, die van 1950 tot 1957 in de huishouding werkte bij de familie de Groen in Villa Adriana. Een periode waaraan zij dierbare herinneringen bewaart.  [ lees meer