auteur | Bob Burgers
Bob Burgers schreef eerder “Vorstelijk erfgoed” en werkt nu aan zijn tweede boek met de titel “van Cottage tot Engels landhuis”.
In de Wassenaarse Krant 26 januari 2017
De Engelse landhuisstijl is door de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed sinds kort officieel erkend en vanaf 1 januari 2017 in haar erfgoedthesaurus (begrippenkader over architectuurstijlen) opgenomen. De aanleiding is het onlangs verschenen boek “Van cottage tot Engels landhuis” van Bob Burgers.
In de Wassenaarse Krant 23 november 2016
Boekpresentatie 17 november 2016
In de Wassenaarse Krant 11 november 2016
In de Wassenaarse Krant 27 oktober 2016
In de Wassenaarse Krant 12 oktober 2016
Bob Burgers, auteur van het boek ‘85 jaar Prins van Wiedlaan’, presenteert 17 november een nieuw boek: ‘van Cottage tot Engels landhuis’. Geïllustreerd met veel oud en nieuw beeldmateriaal beschrijft hij in dit boek de ontwikkeling van de cottages in Engeland tot de villa’s in de Engelse landhuisstijl in Wassenaar. Daarbij gaat hij in op het leven en oeuvre van Marinus van de Wall en Adrianus Leijen, die vooral in Wassenaar veel mooie huizen hebben ontworpen gebaseerd op de bouwstijl van de cottages.
Wat is de Engelse landhuisbouw? Engelse landhuizen, wie kent ze niet van de boeken van Jane Austen of van Daphne du Maurier, zoals het kapitale country house Manderley in Cornwall. Schitterende huizen met erkers en balkons gelegen in een landelijk gebied of aan de kust. Je kan het voor je zien; een mooie oprijlaan, een koetshuis, een idyllische tuin met trappen die leiden naar de entree. Deze huizen worden tijdens de Gouden Eeuw van Engeland gebouwd voor voorname mensen. Door de daaropvolgende industrialisatie verdwijnt echter de romantiek in de architectuur en wordt er met strakkere vormen gebouwd.
Eind 19e eeuw komt er in Engeland echter weer behoefte aan een romantische architectuurstijl. Het wordt belangrijker om met de wensen van de opdrachtgevers rekening te houden en de natuur nadrukkelijker bij het ontwerp van het huis te betrekken. De architectuur van de Engelse landhuisbouw geeft daar een antwoord op. Engelse architecten zoals Norman Shaw en Charles Voysey laten zich inspireren door de bouwwijze van de cottages en ontwerpen fraaie villa’s. De ontwerpen van deze architecten kenmerken zich door de centrale ligging van de “hall”, waaromheen de overige ruimtes worden gesitueerd. Er wordt van binnen naar buiten geredeneerd. Zo ontstaan erkers en serres, waardoor de tuin bij het ontwerp betrokken wordt. Ook worden de huizen voorzien van prominente schoorstenen.
De behoefte aan een meer romantische architectuurstijl ontstaat eind 19e eeuw ook in Nederland, waarbij in ons land de nieuwe architectuurstijl de naam “Engelse landhuisstijl” krijgt. Van der Wall en Leijen zijn eveneens bezield geraakt door deze stijl en ontwerpen met name in Wassenaar een groot aantal huizen in deze trant. Ook bij hun huizen zie je de sfeer terug van een romantische cottage met mooie erkers, serres en robuuste schoorstenen.
Wilt u meer weten over het ontstaan van de cottages en de kenmerken van de Engelse landhuisstijl en heeft u belangstelling voor dit rijk geïllustreerde boek, dan kunt u naar bob.burgers.els@gmail.com mailen.
In de Wassenaarse Krant 28 september 2016
Bob Burgers, auteur van het boek ‘85 jaar Prins van Wiedlaan’, presenteert 17 november een nieuw boek: ‘van Cottage tot Engels landhuis’. Geïllustreerd met veel oud en nieuw beeldmateriaal beschrijft hij in dit boek de ontwikkeling van de cottages in Engeland tot de villa’s in de Engelse landhuisstijl in Wassenaar. Daarbij gaat hij in op het leven en oeuvre van Marinus van de Wall en Adrianus Leijen, die vooral in Wassenaar veel mooie huizen hebben ontworpen gebaseerd op de bouwstijl van de cottages.
Wat is een cottage? Iedereen heeft daar wel een voorstelling van; een geromantiseerd huisje met knusse raampjes onder een laag dak in een idyllisch gebied. Een tuintje vol met bonte bloemen, een houten hekje en een tuinbankje onder een rozenboog. De oorsprong is evenwel anders, want in het begin van de middeleeuwen zijn de cottages in Engeland vrij primitieve hutjes met riet bedekte daken en met muren van leem. Het leven van de arme boer en zijn gezin speelt zich daarbij af in één ruimte met in het midden, als warmtebron, een open vuur op stenen. Het is een hard bestaan voor cottagebewoners. Zij zijn in dienst van een landheer die zich niet bekommert om de minderbedeelde gezinnen op zijn landgoed.
Kort na de middeleeuwen groeit de economie in Engeland. Elisabeth I Tudor komt met wetten waarbij minimumeisen aan de cottagebouw worden gesteld. De cottages worden groter, ze krijgen een bovenverdieping: twee kamers boven en twee kamers beneden. Bij de cottage moet tenminste plek zijn voor één koe. Door de toegenomen welvaart zijn de grauwe dagen van de middeleeuwen voorbij en viert vakmanschap hoogtij. Dat is dan ook te zien aan de bouwwijze van de cottages. Kenmerkend bij de bouw is dat gebruik wordt gemaakt van materialen uit de directe omgeving, waardoor je ook verschillen per regio ziet. De schoorstenen worden daarbij steeds fraaier uitgevoerd. Veel kenmerken zie je later weer terug als stijlelement bij de landhuisbouw in Engeland en daarna bij de Engelse landhuisstijl in Nederland.
De huizen ontworpen en gebouwd door Van der Wall en Leijen hebben ook de sfeer van een romantische cottage zoals wij ons dat voorstellen, vriendelijke huizen, aangepast aan het landschap met kenmerken van weleer.
Wilt u meer weten over het ontstaan van de cottages en de kenmerken van de Engelse landhuisstijl en heeft u belangstelling voor dit rijk geïllustreerde boek, dan kunt u naar: bob.burgers.els@gmail.com mailen.
Boekpresentatie 10 oktober 2014
Op 10 oktober presenteerde Bob Burgers zijn boek “Vorstelijk erfgoed” over de Prins van Wiedlaan in Wassenaar. Aan de hand van nieuw én oud beeldmateriaal wordt het verhaal achter ieder huis aan deze laan beschreven. Het ontstaan van de laan is verweven met de Van Wassenaers en buitenplaats De Paauw. De architectuur van deze laan is interessant door de aanwezigheid van de Nieuwe Haagse School, de Engelse Landhuisstijl en de Delftse School. De Verbondenheid van het geslacht zu Wied met de Oranjes is treffend. Het boek “Vorstelijk Erfgoed” is te koop via bol.com en via www.bestelmijnboek.nl.
In de Wassenaars Krant 21 oktober 2015
Bob Burgers schreef vorig het boek “Vorstelijk erfgoed” over de Prins van Wiedlaan in Wassenaar. Afgelopen oktober mocht hij een exemplaar overhandigen aan de Fürstin Isabelle zu Wied, samen met zijn vrouw Hedwig en burgemeester Jan Hoekema.
Burgers is twee jaar geleden samen met zijn vrouw Hedwig op bezoek geweest bij Fürst Carl 8e zu Wied, om de historie van de familie zu Wied te bespreken ten behoeve van dit boek. Helaas overleed dit voorjaar Fürst Carl en is zijn 16 jarige zoon Maximilian nu zijn opvolger. De weduwe Fürstin Isabelle zu Wied (geboren prinses zu Isenburg) was ondanks haar rouwperiode bereid hen in het kasteel in Neuwied te ontvangen. Het was een zeer hartelijke ontvangst waarbij het jubileumboek aan haar is overhandigd en door Burgers een toelichting gegeven is over de totstandkoming van dit boek.
De Fürstin vertelde uitvoerig over haar taken als Fürstin in Neuwied en in de deelstaten Rheinland Pfalz en Hessen (bij elkaar net zo groot als Nederland). Hoewel de vorsten zu Wied geen echte landvorsten meer zijn, bleek tijdens het geanimeerde gesprek, dat zij wel veel invloed hebben op maatschappelijke kwesties. Deze rol is met name bij het geslacht zu Wied vanouds wettelijk in deze deelstaten verankerd. Zij gaf aan dat zij na het overlijden van haar man nog intensiever deelneemt aan het maatschappelijke verkeer zowel in Neuwied als in beide deelstaten. De 43 jarige Fürstin heeft een zeer groot aantal bestuursfuncties in diverse stichtingen, waarbij het vorstenhuis aan de nodige stichtingen financiële ondersteuning verleent. Ook heeft zij uitgebreid en enthousiast verteld over het schoolleven en de hobby’s van haar drie jonge kinderen. Het gesprek is beëindigd met de toezegging van de kant van de Fürstin een tegenbezoek af te leggen, eventueel met haar kinderen. De heropening van De Paauw na de renovatie zou een mooie aanleiding zijn voor dit bezoek, aangezien de verre voorouders van haar kinderen daar hebben gewoond. Zij bood ook aan om voor deze heropening archiefmateriaal van de zu Wieds over De Paauw en prinses Marie ter beschikking te stellen.
In de Wassenaars Krant 21 oktober 2015
In de Wassenaars Krant 6 augustus 2014